Acasă Istorii din spatele culisei NO COMMENT// VIDEO// Alexandr Stoianoglo între ADEVĂR și MINCIUNĂ. Adevărata sentință a...

NO COMMENT// VIDEO// Alexandr Stoianoglo între ADEVĂR și MINCIUNĂ. Adevărata sentință a fostului șef al SIS și de ce PG induce în eroare opinia publică

255
0

Fiind invitat în cadrul unei emisiuni televizate, Procurorul General Alexandr Stoianoglo declară că fostul șef al SIS, Vasile Botnari, care este de fapt singurul inculpat în dosarul celor 7 profesori turci, expulzați din R. Moldova, și-a primit deja sentința. Aparent sigur pe declarațiile sale, Stoianoglo susține că condamnarea lui Botnari a fost una secretă și potrivit dânsului, chiar în ziua apariției sale la emisiune, Procuratura Generală ar fi solicitat instanței de judecată să prezinte public dispozitivul.

Chiar dacă susține că nu a primit un răspuns din partea instanței, Procurorul General s-a arătat convins că Botnaru și-a primit sentința. Mai mult, acesta a declarat că fostul șef al SIS condamnat cu suspendare și că a achitat, voluntar, 125 de mii de euro, depăgubiri pentru cele 7 familii după decizia CtEDO și alte 380 mii lei pentru avionul arendat pentru transmortarea profesorilor turci.

Realitatea însă pare să fie alta, potrivit dispozitivului sentinței din dosarul lui Vasile Botnari, făcut public de către portalul nostru SafeNews.md, fostul șef de la SIS a fost condamnat doar la o amendă în valoare de 88 de mii de lei, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de 5 ani.

sursă video: zdg.md

Deși subiectul a fost mediatizat intens către întreaga societate, nici Procuratura Generală și nici personal Procurorul General nu a binevoit să vină cu o recție asupra declarațiilor eronate pe care le-a făcut ultimul.

În schimb, conducere Procuraturii Generale a comunicat că în urma informațiilor apărute în presă, a fost deschisă o anchetă de serviciu pe numele procurorului de caz, fără a specifica însă de ce ar fi suspectat.

„În contextul pretențiilor cu privire la prestația procurorului care a gestionat acest dosar, s-a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz, ținând cont de principiul independenței procesuale a acuzatorului de stat și de responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului”, se arată în comunicat.

Portalul SafeNews.md amintește că deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate au afirmat că „procurorul general a mințit o țară întreagă când a spus că fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare”. Potrivit lor, ex-directorul SIS a primit doar o amendă în dosarul expulzării celor șapte profesori turci. 

De asemenea, Mișcarea politică Unirea a protestat în fața Procuraturii Generale împotriva aplicării doar a unei amenzi formale fostului șef al SIS Vasile Botnari care a fost declarat responsabil pentru această acțiune. Reprezentanții mișcării au cerut demisia procurorului de caz și a procurorului ierarhic superior, pentru că „au făcut o anchetă formală și au girat un aranjament cinic”. 

Totodată, aceștia cer și demisia judecătorului care, potrivit lor, a formalizat aranjamentul prin amenda aplicată lui Vasile Botnari.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here