Acasă Justiţie DOC// Decizie irevocabilă a CSJ: Demolarea cinematografului Gaudeamus – legală

DOC// Decizie irevocabilă a CSJ: Demolarea cinematografului Gaudeamus – legală

0
DOC// Decizie irevocabilă a CSJ: Demolarea cinematografului Gaudeamus – legală

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul Primarului general al municipiului Chișinău în procesul cu firma Cristivlad SA privind legalitatea demolării cinematografului Gaudeamus.

În decizia CSJ se menționează că după examinarea materialelor cauzei, Colegiul consideră legale și întemeiate concluziile primei instanțe și a instanței de apel de a anula dispozițiile viceprimarului municipiului Chişinău nr. 472-d din 11 iunie 2018, precum și nr. 477-d din 13 iunie 2018, ca fiind emise contrar prevederilor legii.

Astfel, CSJ a menținut decizia din 17 septembrie 2019 a Curţii de Apel Chișinău. Decizia este irevocabilă.

Potrivit materialelor cauze, SA ,,Cristivlad” deține cu drept de proprietate clădirea fostului cinematograf „Gaudeamus” din anul 2004. Din anul 2011, intimata SA ,,Cristivlad” a devenit proprietar și al terenului aferent acestei construcții.

„În legătură cu faptul că cinematograful a devenit nerentabil, proprietara SA ,,Cristivlad”, cu scopul construirii unui nou imobil, a obținut la 19 august 2016 autorizația de desființare nr. 58a/16, care a fost contestată în ordinea contenciosului administrativ de un grup de activiști civici. Însă, prin hotărârea irevocabilă din 20
septembrie 2017 a Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, această autorizație a fost recunoscută valabilă”, se spune în decizia CSJ.

Având în vedere că valabilitatea autorizației de desființare a construcției din 19 august 2016 a expirat la 28 martie 2018, viceprimarul Nistor Grozavu a eliberat o altă autorizație de desființare din 22 martie 2018, cu termen de valabilitate de 6 luni.

La 10 iunie 2018, a început demararea lucrărilor de desființare a construcției, dar față de aceste lucrări
a protestat un grup de activiști civici. Ca urmare a protestului organizat de un grup de cetățeni, viceprimarul Nistor Grozavu a emis alte două dispoziții, prima de sistare a lucrărilor de desființare a construcției, apoi alta prin care a fost sistată valabilitatea autorizației din 22 martie 2018 privind executarea lucrărilor de desființare a construcției, până la aplanarea litigiului cu cetățenii.

„Invocând pierderi economice și lipsa temeiurilor justificative pentru suspendarea autorizației de desființare, proprietarul SA „Cristivlad” a contestat în instanța de judecată dispozițiile viceprimarului Nistor Grozavu, iar la 12 iunie 2018, Oficiul teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat a verificat legalitatea dispoziției din 11 iunie 2018, iar în rezultat a constatat ilegalitatea acesteia, înaintând viceprimarului municipiului Chişinău o notificare prin care a solicitat revocarea de urgență a dispoziției.

Astfel, din ipotezele expuse supra Colegiul conchide că, în speță, nu au fost administrate careva mijloace de probă ce ar demonstra depistarea unor nereguli din partea SA ,,Cristivlad” la demolarea fostului cinematograf. Respectiv, în condițiile din speță, emiterea dispoziției nr. 472-d din 11 iunie 2018 îmbracă forma unui act administrativ arbitrar, fără a fi întemeiat pe norme legale, iar drept consecință este ilegal.

tv8.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here