Acasă Justiţie DOC// Decis! Vladimir Țurcan rămâne suspendat din funcția de Președinte a CCM

DOC// Decis! Vladimir Țurcan rămâne suspendat din funcția de Președinte a CCM

162

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins cererea de suspendare a executării hotărârilor Curții Constituționale (CC) prin care Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al instituției, iar Domnica Manole a fost aleasă în această funcție. Documentul a fost publicat de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, în seara de 29 iunie.

„Partea proastă e că, deși a fost emisă această încheiere de respingere, de facto, judecătorii de la Râșcani au recunoscut cele două hotărâri contestate de Țurcan ca acte administrative care pot fi verificate/controlate de către instanța de judecată. Altfel spus, judecătorii au decis că vor analiza, totuși, legalitatea destituirii lui Țurcan și al numirii lui Manole. Este fără precedent în lume desigur, dar, din păcate, asta este realitatea”, a comentat deputatul Sergiu Litvinenco decizia, pe pagina sa de Facebook.

Deputatul PAS a mai notat că CC trebuie să dea cât mai repede un verdict cu privire la sesizarea care visează interpretarea art.140 alin.(2) din Constituție, cu privire la dreptul/posibilitatea contestării hotărârilor Curții Constituționale cu privire la alegerea și/sau destituirea președintelui instituției. Sergiu Litvinenco a menționat că va face un demers prin care va solicita accelerarea examinării sesizării sale.

Amintim că Vladimir Țurcan a fost demis pe 23 aprilie curent de la șefia Curții Constituționale după un apel telefonic primit de la președintele Igor Dodon, privind decizia privind suspendarea asumării răspunderii de către guvern. În locul acestuia, a fost numită judecătorea CC Domnica Manole.

Ulterior, Vladimir Țurcan a cerut anularea hotărârii prin care a fost destituit din funcția de președinte al instituției și înlocuit cu Domnica Manole. Judecătoria Chișinău a dispus examinarea cauzei de către un complet format din trei judecători, specializați în materie de contencios administrativ.

newsmaker.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here