Acasă Istorii din spatele culisei EXCLUSIV// DOC// Schimbări la nivel de conducere în Procuratura Anticorupție. Cine sunt...

EXCLUSIV// DOC// Schimbări la nivel de conducere în Procuratura Anticorupție. Cine sunt noii șefi și pe cine au ”înlăturat”

2165

După înlăturarea procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, procurorul general Alexandr Stoianoglo își continuă „reformele” înlăturându-i și pe adjuncții instituției. Potrivit unor surse din interiorul Procuraturii Generale, unul dintre adjuncții interimari ai procurorului șef a fost înlocuit, iar adjunctului procurorului-șef i s-ar fi cerut să-și dea demisia benevol.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo își continuă așa zisele ”reforme„ ale justiției, aducând în funcții oameni, numele cărora trezesc cel puțin câteva semne de întrebare. Recent, Procurorul General și-a numit câțiva procurori în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Vasile Levițki – procuror care a plecat din sistem în 2014. La 18 iunie, acesta a fost desemnat învingător al concursului, fiind reîncadrat în funcția de procuror în Procuratura mun. Chișinău.
A doua zi, pe 19 iunie, Alexandr Stoianoglo emite un ordin, prin care Vasile Levițki este delegat în Procuratura Anticorupție. Și asta nu e tot, Procurorul General dispune ca acesta să exercite interimatului funcției de adjunct al procurorului-șef în PA, începând cu data de 22 iunie.

Surse demne de îndredere, din cadrul Procuraturii Generale au declarat pentru SafeNews.md că Levițki l-a înlocuit pe adjunctul Ion Munteanu, numit în mai 2019.
Echipa noastră a încercat să obțină o reacție din partea lui Munteanu, acesta însă nu a răspuns mesajului.

Un alt procuror care a ajuns în Procuratura Anticorupție este Lilia Pacișina. Ca și în cazului lui Levițki, la 18 iunie, Pacișina a fost desemnată învingătoare a concursului, ocupând funcția de procuror în Procuratura mun. Chișinău.
Pe 19 iunie, Procurorul General a delegat-o în Procuratura Anticorupție.

Sursele noastre susțin că aceasta ar urma să ocupe funcția de adjunct al procurorului-șef, exercitată la moment de Eduar Varzar. Portivit informațiilor, Varzar ar fi somat să-și depună cerera de demisie din propria inițiativă, acest lucru fiind singura metodă legală de al destitui din funcție.
Eduard Varzar a fost numit în funcția de adjunct al procurorului-șef al PA, la 14 august 2017, pentru o perioadă de 5 ani, după ce a câștigat concursul.

SafeNews.md a solicitat comentariul acestuia, însă până la momentul publicării materialului, nu am primit un răspuns.

Al treilea procuror delegat în cadrul Procuraturii Anticorupție este Alexandru Casir. Acesta la fel a fost plecat din sistem, iar în 2018 și-ar fi luat licența de avocat fără examene. Casir a revenit și el în calitate de procuror la 18 iunie curent, iar la data de 19 iunie a fost delegat în cadrul PA.

Curios, însă este faptul că încă din luna decembrie a anului trecut, în presa s-a vehiculat informația că Alexandru Casir va fi numit șef la Procuratura Anticorupție, urmând să-l înlocuiască pe Viorel Morari. Atunci se vorbea că numirea surprinzătoare ar fi posibilă datorită “unei investiții serioase din partea lui Veaceslav Platon”.

Potrivit informațiilor, Casir este cunoscut demult în cercul procurorilor ca “omul lui Slava”, adică Veaceslav Platon. De altfel, acesta ar fi fost eliberat de la Procuratura Anticorupție în 2016, după un scandal care a fost mușumalizat.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

  1. Sergiu Mocanu spuneai ca procurorul stoianoglo este independent !
    Acum este foarte clar a cui este Porcurorul stoianoglo !
    Mocanu e departea la acel Mafiot care Plateste si care Plateste mai mult !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here