Validarea referendumului și schimbarea Constituției va permite autorităților din Republica Moldova să accelereze în drumul său spre Uniunea Europeană. Fostul ministru al Afacerilor Externe Nicu Popescu a mai punctat că politicienii să urmeze principiile democratice și să accepte voința poporului.
„Acest referendum deja a fost validat. Evident, așteptăm cu toții cu nerăbdare să vedem și rezultatele exacte, să vedem cifra finală. Și aici cred că pentru cei care își doresc o claritate în privința viitorului nostru este foarte important să mai folosească timpul rămas, inclusiv în diaspora, unde mai rămân câteva ore potențiale de vot, să iasă, să se expună pe marginea întrebărilor puse astăzi pe buletinele de vot”, scrie moldova1.md.
Potrivit lui Popescu, în pofida campaniilor antieuropene, prezența la plebiscit a fost una peste așteptări.
„Prezența este una foarte încurajatoare. Cred că au jucat un anumit rol și aceste atacuri destul de brutal asupra sistemului politic din Republica Moldova, asupra libertății noastre de alegere care cu siguranță au indignat, au iritat și probabil au încurajat oamenii să refuze prin această prezență la urne să li se fure votul, să li se influențeze votul prin aceste metode destul de brutale de tentative de cumpărare de vot pe care toți le-am urmărit în ultimele săptămâni (…). Știm foarte bine că campania împotriva întrebării puse la referendum, împotriva a acestei perspective de a include în Constituție o prevedere privind aderarea la Uniunea Europeană a luat mai multe forme. A fost și un o campanie proboicot, a fost și o companie pentru a încuraja să se voteze cu „Nu”. A fost și o campanie cu un mesaj care spuneau că unii sunt pentru Europa, dar nu pentru referendum. Deci toate aceste campanii au lăsat o amprentă, dar uitându-mă la diferența de rezultate, cred că amprenta este una foarte mică”.
Despre importanța rezultatelor alegerilor pentru evoluția Republicii Moldova, inclusiv pentru negocierile de aderare care sunt în derularea, Popescu le consideră foarte importante.
„Pentru că tranșează într-un final această întrebare care se discută atât de mult în Republica Moldova: care este viitorul nostru, vrem să construim democrație sau o dictatură, vrem în Est sau în Vest? Și acest referendum cu siguranță trebuie să tranșeze și să clarifice situația. Eu cred că aici ar fi corect și toți politicienii responsabili, care se ghidează de principiile democratice, să accepte și pe viitor voința poporului, inclusiv în politicile pe care le vor promova în cadrul partidelor lor. Și, evident, această validare a referendumului, schimbarea Constituției ne permite să accelerăm transpunerea legislației europene și să mergem în pas alert și dinamic în Uniunea Europeană”, a punctat fostul ministru.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.